Δυνατότητα ατομικών μαθημάτων και μαθημάτων online

Exclusive Yoga για:

Harmonious Living
Σωματική υγεία
Harmonious Living
Πνευματική διαύγεια
Harmonious Living
Συναισθηματική αρμονία
Γιατί η γιόγκα δεν είναι γυμναστική 

Wellness and mental clarity are the results of yoga.

Γιόγκα είναι μία τέχνη και μία επιστήμη. Οι ρίζες της είναι για άλλους 5.000 και για άλλους 10.000 π.Χ και είναι παγκόσμια.
Είναι βασισμένη στον τρόπο που όλα γύρω μας είναι συνδεδεμένα, ενωμένα μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν.
Σε πηγαίνει πίσω στο Wonderment που όλοι είχαμε όταν είμασταν παιδιά.
Μας προσφέρει Ελευθερία.
Τελικά μας οδηγεί να εμπειριώσουμε την Ενότητα όλων γύρω μας.

Η φυσική διάσταση της γιόγκα

a. Asana/στάση σώματος
Με την asana αποκτά κανείς επίγνωση του σώματος. Απομακρύνεται ένταση και stress από τις κλειδώσεις και τους μυς και επέρχεται μια κατάσταση χαλαρότητας και άνεσης στις καθημερινές δραστηριότητες.
Τεντώνουμε το σώμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ταυτόχρονα χαλαρώνουμε τους μυς, τους ιστούς, τις κλειδώσεις και το νευρικό σύστημα. Κάνουμε μασάζ και τονώνουμε ήπια τα εσωτερικά όργανα. Με αυτό τον τρόπο το σώμα έρχεται σε μια κατάσταση ισορροπίας.

Όταν αισθανόμαστε ισορροπημένοι εσωτερικά, ελεύθεροι από εντάσεις και stress στο σώμα, ελεύθεροι από ακαμψία, τότε η αρμονία στο φυσικό σώμα επειρεάζει τη λειτουργία του νου.

b. Πρακτικές αναπνοής
Αναπτύσσουν το σωστό τρόπο αναπνοής.

Όταν αναπνέουμε βαθιά και αργά επιτυγχάνουμε:

  • Ανανέωση αέρα και αίματος στους πνεύμονες
  • Οξυγόνωση ολόκληρου του οργανισμού
  • Αύξηση της αντοχής στη σωματική και νοητική κόπωση
  • Ελάττωση του stress
  • Καθαρότητα σκέψης

Η αναπνοή σχετίζεται στενά με την κατάσταση των συναισθημάτων και του νου. Βελτιώνοντας τον τρόπο που αναπνέουμε μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε και σκεπτόμαστε.
Παρατηρήστε την αναπνοή σας όταν νοιώθετε θυμό ή φόβο, είναι γρήγορη και ρηχή. Αντίθετα, η αναπνοή σας είναι βαθειά και χαλαρή όταν είστε χαλαροί, χωρίς εντάσεις.

Η αναπνοή ελέγχει απόλυτα συγκεκριμένες πλευρές του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική μας έκφραση.
Η πρακτική της pranayama μας δίνει έλεγχο πάνω στις διανοητικές και συναισθηματικές μας δραστηριότητες.

PRANAYAMA

Η pranayama χρησιμοποιεί την αναπνοή για να αυξήσει και να διοχετεύσει τη prana (ζωτική ενέργεια) στο βιοενεργειακό σώμα.
Το βιοενεργειακό σώμα βρίσκεται ανάμεσα στο φυσικό σώμα και το νου.
Η αναπνοή μεταφέροντας την prana συνδέει το σώμα με το νου.

Ενισχύει όλες τις λειτουργίες των κυττάρων, των οργάνων, των συστημάτων και βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού.

 

Η νοητική διάσταση της γιόγκα

Αυτή είναι ίσως η πιό σημαντική πλευρά της γιόγκα.
Καθώς όλη η διαδικασία της γιόγκα αφορά την κατανόηση του νου.
Τα συναισθήματα τα εμπειριώνουμε μέσω του νου. Έτσι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρούμε το νου μας ¨καθαρό¨και ισορροπημένο.

Σήμερα το συναισθηματικό και νοητικό stress παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας. Μέσα από διάφορες πρακτικές χαλάρωσης και συγκέντρωσης μπορούμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση του stress.
Η συγκέντρωση δεν είναι διαλογισμός. Συγκέντρωση έχουμε όταν εστιάζει κανείς τις διασκορπισμένες ενέργειες του νου. Όταν οι ενέργειες του νου είναι εστιασμένες τότε αναπτύσσεται η δύναμη της θέλησης. Μία νέα θεώρηση της ζωής ανοίγεται μπροστά μας.

Η πνευματική διάσταση της γιόγκα

Εδώ ασχολούμαστε με την ενέργεια.
Η ενέργεια είναι πίσω από όλη την εμπειρία της ζωής. Είναι η ενέργεια που μας οδηγεί σε κάθε μας σκέψη, σε κάθε συναίσθημα, πράξη, στάση.
Υπάρχουν στιγμές που είμαστε υπερκινητικοί, υπερευαίσθητοι, παθητικοί, δυναμικοί. Αυτές οι διαφοροποιήσεις στην διάθεση, στην εμπειρία μας, αντιπροσωπεύουν μια μορφή ενέργειας που ονομάζεται prana.
Άλλοτε είμαστε αναλυτικοί, διαισθητικοί έχουμε μια πιο διευρυμένη άποψη, ένα όραμα. Αυτά είναι εκφράσεις μιας άλλης μορφής ενέργειας που ονομάζεται chitta.
Αν υπάρχει ανισορροπία σε μια από τις δύο αυτές μορφές ενέργειας, τότε γίνονται η αιτία ψυχολογικών προβλημάτων. Όλες οι πρακτικές της γιόγκα φέρνουν ισορροπία στη λειτουργία των δύο αυτών δυνάμεων.
Συνδιάζοντας και δουλεύοντας με τις δύο αυτές μορφές ενέργειας, δηλ την φυσική-σωματική και την νοητική μας πλευρά, τότε μόνο μπορούμε να εμπειριώσουμε τη ζωή στην Ολότητά της και αυτός είναι ο Υπέρτατος στόχος της γιόγκα.