Δυνατότητα ατομικών μαθημάτων και μαθημάτων online
Harmonious Living

Ο Μηχανισμός του Stress

Ο Μηχανισμός του Stress

 Οι περισσότεροι άνθρωποι στην σημερινή εποχή ζουν σε πολύ έντονους ρυθμούς και υφίστανται τις συνέπειες ενός συνεχόμενου ανταγωνισμού που εκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας τους. Ο νους του ανθρώπου βομβαρδίζεται από συνεχείς πληροφορίες που του είναι αδύνατον να επεξεργασθεί. Η φυσική αντίδραση σε αυτό είναι το stress. 

Το μήνυμα συναγερμού κάνει τους νευρώνες να ενεργοποιήσουν την υπόφυση,η οποία παράγει την ορμόνη που απελευθερώει την κορτικοτροπίνη,ώστε να διαχυθεί στο σώμα μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Κατόπιν ενεργοποιούνται τα επινεφρίδια,τα οποία ελευθερώνουν αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Η αδρεναλίνη αυξάνει τον αναπνευστικό και καρδιακό ρυθμό και ετοιμάζει τους μυς για δράση. Η κορτιζόλη αυξάνει την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα και ντοπαμίνης, η οποία "φορτίζει τις μπαταρίες μας" προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάποια πρόκληση.

Σε ένα λογικό επίπεδο,οι διαδικασίες αυτές είναι ευεργετικές,καθώς μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις καθημερινές προκλήσεις. Όμως το stress στο οποίο υποβάλλεται ο σημερινός άνθρωπος ξεπερνά κάθε όριο και είναι απίστευτα επιβλαβές!!!

Το stress που παρατείνεται είναι εκφυλιστικό,γιατί η διαρκής κατάσταση συναγερμού επηρεάζει τους νευρώνες που συνδέονται με την μνήμη και αναστέλλει την έκλυση συγκεκριμένων ορμονών που η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, αυπνία, άγχος και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον το stress ενισχύει την κυτταρική γήρανση γιατί αλλοιώνει τα τελομερή των κυττάρων.